”Högra sektorns” kommissarier

”Högra sektorns” kommissarier

06.03.2014 19:17

Jegor Levtjenko

Den illegitima ukrainska regeringens premiärminister Arsenij Jatsenjuk har avskedat tre biträdande ukrainska försvarsministrar då de vägrade att tilldela ”Högra sektorns” soldater statusen ”reguljära paramilitära förband”. Offren för repressalierna blev förste biträdande försvarsminister Aleksandr Olejnik samt Vladimir Mozjarovskij och Arturo Frantsisko Babenko.

Enligt en informationskälla inom det ukrainska försvarsministeriet ”har de förklarat, att lagstadgandet av detta initiativ kommer att leda till en slutgiltig splittring av samhället och landet, samtidigt som det kommer att leda till ökat kaos i de statliga maktstrukturernas arbete”.

Arsenij Jatsenjujk, som deltog i mötet, blev varnad av sina biträdande ministrar: ”De nya Kiev-myndigheternas flörtande med de nationalistiska och radikala organisationerna berövar Ukraina möjligheterna att bevara nationens enighet och det är direkt destruktivt att dra in landets militära organisation i sådana farliga spel”.

Det resulterade i att de ministrar som var oeniga med ”segrarnas regering” blev avskedade och man utsåg Piotr Meched till Ukrainas nye biträdande försvarsminister.

HögraSektornsKommissarier

Icke desto mindre, saken stannade inte med personalrotation inom ministeriet. För att se till den egna säkerheten tillsatte Arsenij Jatsenjuk ”kommissarier” från Högra sektorn i armén. Enligt preliminär information kommer de att ha till uppgift att direkt se till att de militära förbanden följer viljan från den opposition, som kom till makten till följd av oroligheterna på majdan.

En av stabsofficerarna från den 95:e flygburna stormbrigaden inom de ukrainska väpnade styrkorna, som är förlagd i Zjitomir, har sagt till journalisterna att militärcheferna på alla nivåer kommer att kontrolleras av ”Euromajdans kommissarier”.

Enligt massmediernas information har alla militärchefer i den brigaden fått ”politiskt pålitliga” observatörer skickade till sig, folk som har ”utmärkt sig” genom sin aggressivitet under oroligheterna i Kiev.

”Euromajdans kommissarier” har fått stora befogenheter. De är skyldiga att övervaka militärchefernas moral i de olika enheterna, samt se till att det inte förekommer ”feghet” eller vägran mot att uppfylla Kievs order. Enligt uppgift från representanter för de ukrainska väpnade styrkorna ”har aktivisterna fått rätt att avskeda militärchefer som inte är tillräckligt lojala med Kiev-myndigheterna”.

Förutom kontrollen över militärledningen i de olika enheterna, har ”kommissarierna” rätt att genomföra ”etniska rensningar”. D.v.s. kontrollera om de värnpliktiga och deras familjemedlemmar är etniska ukrainare. Denna åtgärd syftar till att hålla armén i skräck och lydnad inför ”segrarnas parti”.

Det är ännu för tidigt att säga vad dessa åtgärder kommer att leda till. Men man måste påpeka att ”segrarnas regering” fortsätter med en politik vars ”demokratiskhet” verkligen måste framkalla oro såväl hos europeiska betraktare som hos det ukrainska folket.

Källa: http://www.peacekeeper.ru/ru/?module=news&action=view&id=19691

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s