Svensk Ukraina-rapportering, 19 augusti 2014

19 augusti. Svenska rubriker. Aftonbladet. Expressen. Svenska Dagbladet. Dagens Nyheter. Metro. SVT Text.

AB: ”Ukraina blockerar ryska tv-kanaler”, ”Strider i centrala Donetsk”.

Expressen: ”Ukraina, ödesfråga för Europa?” (gammal rubrik).

SvD: ”Rysk-ukrainsk strid om guld”, ”Kultursvep: Båda vill ha historisk skatt”, ”Ukraina blockerar ryska tv-kanaler”.

DN: ”Granatattack i Donetsk”, ”Granater runt rebellhögkvarter. Ögonvittnen talar om flyende civila”, ””Krigs- och våldspropoganda.” Ukraina blockerar ryska tv-kanaler”, ”Rebelledare tillfångatagen”, ”Strider i Luhansk. Ukrainska styrkor har tillfångatagit rebelledaren Semyon Khodakovskij”.

Metro: ”Ukraina blockerar ryska tv-kanaler”.

SVT Text: ”Strider i centrala Donetsk”, ”Ukraina: Döda efter attack funna”.

Kommentar: Inget om MH17 idag heller. Övriga rubriker är mycket tunna. Flera (AB, SvD, DN och Metro) upprepar att ”Ukraina blockerar ryska tv-kanaler” (det är då givetvis inte något tecken på inskränkningar i informationsfriheten) och så nämner man ”Strider i centrala Donetsk” (AB och SVT Text). Övriga rubriker är få och håller sig till mainstream-rapporteringen. Noterbart är DN:s ”Ukrainska styrkor har tillfångatagit rebelledaren Semyon Khodakovskij” – för det första så heter rebelledaren i fråga Aleksandr Chodakovskij, och för det andra så har han INTE tillfångatagits. Varför är man inte förvånad?

Dagsläget i Ukraina: juntan har beskjutit en koksfabrik vid Donetsk med ”Grad”-raketer, Donetsk: elektriciteten är åter igång i en filtreringsstation, juntans attack vid Ilovajsk tillbakaslagen, pumpstation reparerad i Jasinovataja – invånarna i Donetsk får snart tillbaka vattnet, gasledningar förstörda i Donetsk efter nya beskjutningar från juntan, juntans massmedier rapporterar att bataljonen ”Svitiaz” är på väg från Lutsk till stridszonen, Polen: polska försvarsministeriet ”kommer att överlämna humanitär hjälp till ukrainska militärer”, Donetsk: en kommission som ansvarar för fördelningen av den humanitära hjälpen har haft ett nytt möte, Lugansk: två höghus beskjutna i Zjukov-kvarteret, Makejevka: området kring järnvägsstationen besköts idag – bostadshus träffade – 10 döda civila, Donetsk centrum är under beskjutning, Makejevka: juntans pansarfordon har drivits bort från Makejevka, FRL: Sydostarméns presscenter rapporterar att folkmilisen har förstört åtminstone 6 av juntans stridsvagnar i Lugansk oblast, FRD: Aleksandr Chodakovskij har INTE tillfångatagits – uppgifter om detta som vandrar runt på internet är desinformation, Donetsk: stor ansamling av ukrainskt artilleri i skogarna kring byn Jelenovka (Olenevka), FRD: privat bostadsområder brinner efter artilleribeskjutningen av byn Kommunist i trakten av Chartsyzsk, Makejevka: enligt lokalinvånarna pågick det en strid i närheten av koksfabriken i staden, Ilovajsk: folkmilisen har fått förstärkningar – strider pågår, Ukraina: OSSE-observatörer har inte noterat några ryska truppförflyttningar över den rysk-ukrainska gränsen, ögonvittnen meddelar att de har sett en ukrainsk fordonskolonn på väg från Konstantinovka till Gorlovka, Lugansk: enligt ögonvittnen har juntans trupper backat från staden – Kondrasjevka och Stanitsa fortfarande under juntans kontroll, enligt obekräftade uppgifter har gruvan ”Cholodnaja Balka” upphört med sitt arbete, FRD: beskjutning av Makejevka – kvarteret Severnyj har drabbats, FRD: enligt obekräftade uppgifter pågick det strider i trakten av Peski, Östra Ukraina: den humanitära konvojen har inga planer på att korsa den ukrainska gränsen idag, Lugansk: ett regionalt barnsjukhus har skadats efter artilleribeskjutning, Kiev: Jatsenjuk har anklagat Putin för att målmedvetet förstöra Donbass, Putin och Porosjenko skall träffas i Minsk den 26 augusti, IMF ger pengar till Ukraina tidigast i september, Novosvetlovka: juntans trupper sköt civila i staden som vägrade gräva skyttegravar. Med mera.

Källa på alternativ Ukraina-rapportering: http://vognebroda.net/

DN20140819_001

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s