Oleg Mezjuevs svenska ”antieuromajdan”

Oleg Mezjuevs svenska ”antieuromajdan”

Från tidningen ”Mtsenskij kraj”, 17 december 2014.
Översättning till svenska av Oleg Mezjuev.

Många i vår stad känner till Jurij Ivanovitj Mezjuev, journalisten och författaren till boken ”Då blystormarna ven” (”Kogda meli svintsovyje meteli”) som handlar om frontsoldaterna från Mtsensk. Han har under många år arbetat på tidningen ”Leninskij put” [”Mtsenskij kraj” sedan 1991, min anm.] och är numera en välförtjänt pensionär.

Nyligen har det publicerats information på internet om organisationen ”Anti-Euromaidan Sweden” (Svenska antieuromajdan), som skapades i Sverige av Jurij Ivanovitjs äldsta son Oleg Mezjuev. Oleg har bott i Sverige sedan han var 14 år. Det har gått över tre decennier sedan dess, men han håller kontakten med fadern och har bevarat kärleken till vårt land.

Det var inte svårt för Oleg Mezjuev att se att det bedrivs ett informationskrig mot Ryssland på sista tiden, vilket sker bokstavligen på alla plan. Det fick honom att skapa gruppen ”Antimajdan” i de sociala nätverken för kungarikets invånare. Över tusen svenska invånare som är missnöjda med hur händelserna kring Ukraina belyses i de svenska massmedierna har enats inom ramen för ”Antieuromajdan” i det sociala nätverket ”Facebook”, där de delar med sig av information på svenska om de ukrainska händelserna.

Gruppen skapades den 10 mars 2014. Anledningen till det var den väpnade statskuppen i Kiev den 22 februari. För närvarande har gruppen en blogg på internet, men Oleg Mezjuev hinner inte alltid med att uppdatera nyheterna i den. Han skriver i mån av tid. Vad gäller övriga sociala nätverk, så är ”Facebook” den huvudsakliga umgängesplatsen för svenskarna, och eftersom Oleg skriver i huvudsak för dem, så arbetar han mestadels där.

Oleg Mezjuev betraktar den av honom skapade gruppen i första hand som en informationskanal, den används som ett instrument i kampen mot fascismen och nynazismen i Ukraina samt i kampen mot propagandan och russofobin. För närvarande har gruppen över 1300 medlemmar och deras antal växer ständigt.

Till en början var gruppen ryskspråkig, men sedan började svenskar att ansluta sig till den. I ett visst skede blev svenskarna i majoritet (de är numera flera hundra), vilket ledde till att gruppen blev i praktiken svenskspråkig.

Oftast får folk kännedom om gruppen via sina bekanta på ”Facebook”. Gruppens aktivister använder alternativa kanaler för att sprida sin information, t.ex. via diskussioner på svenska tidningssajter. De publicerar sin information på bloggar och i ”YouTube”, besöker föreläsningar, genomför demonstrationer, för fram informationen via broschyrer, ger intervjuer i olika massmedier.

Oleg Mezjuev anser att de svenska massmedierna belyser händelserna i Ukraina och Ryssland på ett ensidigt sätt, som på ett kommando. I Stockholm har han fått möjlighet att berätta om ”Antieuromajdan” och gruppens verksamhet. 12 oktober besökte Oleg Mezjuev och några av gruppens aktivister stället Byringe, där det mellan 1941-1944 fanns ett läger för sovjetiska krigsfångar (sic! – här menas internerade sovjetiska soldater). På den platsen installerades för ett par år sedan ett monument. Aktivisterna lade ner blommor vid monumentet.

En av deltagarna i gruppen, Katerina Abashina, har redan vid några tillfällen givit intervju i svensk radio, t.ex. i programmet ”P1-Morgon” den 19 mars 2014, där hon försvarade ”Antieuromajdans” uppfattning gällande Krims anslutning till Ryssland. För inte så länge sedan framträdde Lioudmila Siegel (ordförande i ”Ryska riksförbundet i Sverige”) i svensk TV och uttalade kritik mot den svenska russofobin. Tyvärr handlar det bara om enstaka tillfällen, svenska massmedier bjuder i stort sett aldrig in gruppens medlemmar för intervjuer. I augusti 2014 sammanställde några av gruppens deltagare en artikel för tidningen ”Aftonbladet” till stöd för freden i Ukraina.

Demonstrationen den 15 mars (mot fascismen i Ukraina) besöktes av en journalist från ”Life News” som intervjuade gruppens aktivister; även ITAR-TASS, AiF (”Argumenty i fakty”) och några andra massmedier har skrivit om ”Antieuromajdan”. Demonstrationen den 2 november (ett halvår efter Odessa-tragedin) har beskrivits av ITAR-TASS, ”Euronews”, ”Rysslands Röst” (”Golos Rossii”).

Oleg Mezjuev tror tyvärr att de ryska TV-kanalerna inte ses av så många. I Sverige uppfattas de ryska kanalerna som ”Putins och Rysslands propagandaverktyg”.

3 november skapades en särskild officiell organisation utifrån ”Antieuromajdan”, som fick namnet ”Georgsbandet” (sic! – eg. Sankt Georgsbandet), som kommer att syssla med bistånd riktad till de civila som har drabbats av kriget i Ukraina. Bland medlemmarna i denna nya organisation återfinns Lilia Alminson, Sofia Semenova och andra. Gruppen ”Antieuromajdan” stödjer Novorossijas invånare både med ekonomiska och materiella medel.

Oleg Mezjuev funderar på att bjuda in Oleg Muzyka till Sverige, en person som var med i Fackföreningarnas hus i Odessa den 2 maj, då där dog (enligt officiella uppgifter) 48 personer. Oleg Muzyka har redan genomfört flera utställninger i Europa som handlar om det här och ”Antieuromajdans” medlemmar vill att även svenskarna skall få reda på sanningen om dessa tragiska händelser.

I det avlägsna Sverige håller Oleg Mezjuev sin försvarslinje till stöd för Ryssland, utan att häva ur sig höga ord om patriotism. Han föregår med ett exempel kring hur vi alla bör sluta samman under denna för Ryssland svåra tid och ta oss igenom den för våra barns och barnbarns skull.

Maria Metalnikova

Vid sammanställningen av denna publikation användes material från skandinavienvetaren Arkadij Rjabitjenko, som är verksam vid I. Kants federala Östersjöinstitut.

Mtsenskij kraj - 2014-12-17 - 03
Artikeln om Facebook-gruppen ANTI-EUROMAIDAN SWEDEN.

Själva gruppen finns på https://www.facebook.com/groups/1555967391294392/.

En reaktion på ”Oleg Mezjuevs svenska ”antieuromajdan”

  1. Tråkigt att du, min landsman, försvarar Putins våldtäkt på Ukraina.

    Ett gott råd: Sluta titta på RTR Planeta och NTV Mir.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s