Hemligheterna kring hjälpkonvojerna: vad skickar FN och Röda halvmånen till de stridande i Syrien?

Statistiken talar sitt tydliga språk: antalet deltagare i den syriska konflikten har på 5 år blivit flera gånger större än de vapenmängder som fanns tillgängliga före krigets utbrott. Trots det lider varken Daesh (f.d. ISIS), Jabhat al-Nusra eller den s.k. ”moderata oppositionen” någon brist på vapen.

Terroristerna i Syrien är duktiga på att göra reklam för olika typer av amerikanska vapen. Det finns gott om videofilmer där man kan se hur terroristerna slår ut syriska regeringsarméns pansarfordon med amerikanska vapen. Pansarfordonen uppvisar ofta spår efter träffar från USA-tillverkade grovkalibriga krypskyttegevär.

terroristerna_pickupsFörutom USA får terroristerna också hjälp från Saudiarabien, Turkiet och Arabförbundets medlemsstater. Finansströmmarna är svåra att spåra, men de enorma vapenkaravanerna borde kunna gå att upptäcka med hjälp av olika moderna underrättelsemetoder.

Så varifrån får de stridande i Syrien sina vapen?

Hur trist sanningen än är, men underrättelseuppgifter samt mejlväxling mellan högt uppsatta FN-tjänstemän som hackats av WikiLeaks vittnar om att hjälpkonvojer används för transporter av vapenlevereranser över den turkisk-syriska gränsen till de stridande i Syrien.

Det är allmänt känt att FN:s, Röda korsets och Röda halvmånens hjälpkonvojer inte får kontrolleras av ländernas regeringsorganisationer.

Följande fakta talar till stöd för dessa uppgifter:

1. I början av september 2016 hade de stridande i ett av områdena i norra Hama-provinsen fått en stor leverans raketartilleriammunition samt en leverans pansarvärnsrobotar av typen TOW. En tid innan dessa vapen började användas på daglig basis av de stridande grupperna i det här området hade de fått besök av en bilkolonn som var märkt med Röda halvmånens symbolik.

Det är värt att notera att innan den här bilkonvojens besök brukades raketartilleri och pansarvärnssystem ytterst sällan i det här området just p.g.a. brist på ammunition till dessa typer av vapen.

2. I slutet av september 2016 skickades en hjälpkonvoj tillhörande “Röda Korset och Röda halvmånen” iväg från Hama till ett område som kontrolleras av illegala beväpnade förband. Vid en av vägspärrarna lät man hundar som har specialtränats för att upptäcka sprängmedel genomsöka konvojen varvid de markerade att lasten innehöll något intressant.

Så fort personalen som följde med den här hjälpkonvojen förstod att den skulle bli stoppad (p.g.a. brott mot de internationella humanitära lagarna) förklarade de att de inte skulle åka vidare förbi vägspärren och vände tillbaka i samma riktning som de kom ifrån. Man motiverade detta med att de upplevde det som att det hade uppstått fara för deras liv.

3. I slutet av september 2016 upptäcktes ett parti ammunition till handeldvapen när bilar skulle lastas av i ett område som kontrolleras av den syriska regeringsarmén. Ammunitionen låg gömd i mjölkförpackningar som transporterades i en FN-märkt hjälpkonvoj.

Det finns många sådana exempel och då inte bara från Syrien. Liknande händelser har ägt rum i Afghanistan, Libyen, Egypten och så vidare.

Självklart vill man inte på något vis anklaga organisationer som på det stora hela taget brukar hjälpa krigsdrabbade civila. Men det går inte heller att förneka det faktum att terroristerna sedan lång tid tillbaka använder sig av FN-symbolik och förfalskade FN-dokument i sin kriminellla verksamhet.

För att terroristernas medhjälpare inte skall kasta sin skugga över det högaktade FN så bör man kanske avskaffa förbudet mot kontroller av humanitära hjälpkonvojer i områden där strider pågår.

Om FN:s personal inte har någonting att dölja och om man verkligen transporterar humanitär hjälp, bör man knappast ha någonting emot att lasten kontrolleras. Samtidigt förlorar terroristerna möjligheten att använda sig av FN:s symbolik i syfte att förverkliga sina kriminella mål och därigenom skada hjälporganisationernas goda rykte.

Oleg Mezjuev

Källa: http://rusvesna.su/news/1476551137

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s