Två ryssar av tre ser gärna Putin som president efter 2018

putin_ochki_0

5 juli 2017. Vem som än blir president efter nästa val i Ryssland så bör den personen inta en hårdare linje inom inrikespolitiken. Det anser en tredjedel av alla ryssar, medan 40% är nöjda med den nuvarande kursen. Endast 12% talar om behovet av en liberalisering enligt ryska opinionsinstitutet Levada Center.

Vad gäller utrikespolitiken så är var femte ryss för en hårdare konfrontation med väst, medan över hälften av de utfrågade vill bevara den nuvarande utrikespolitiska hållningen. Samtidigt uttryckte 2/3 av de utfrågade att de skulle vilja se Vladimir Putin som landets ledare efter 2018.

Enligt Levada Centers sociolog Denis Volkov vill uppemot en tredjedel av ryssarna ha en hårdare linje, men att det är svårt att veta vad de menar med det.

Vanliga ryssar är inte insatta i de hårdare lagarna och repressionen mot oppositionen – det går helt förbi dem. Bland dem som brukar svara så finns äldre och fattiga personer: de har det inte så bra ställt och önskar att ”en hård hand skall skapa ordning”, de har inget annat att hoppas på än makthavarna” – säger han.

Det bör påpekas att opinionsinstitutet Levada Center är starkt provästligt och gör ofta opinionsundersökningar som de västliga medierna sedan hänvisar till för att peka på diverse “missförhållanden” inne i Ryssland. Opinionsundersökningar görs t.ex. på beställning från bl.a. UNICEF, UNDP, ILO, WHO, World Bank. Levada Center finns också med på Freedom House lista över “oberoende analyscentra” i Europa.

Oleg Mezjuev

Källa: http://rusvesna.su/news/1499234101

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s