Amerikansk senator föreslår sanktioner mot Turkiet

15 september 2017. Den inflytelserike amerikanske senatorn Ben Cardin föreslog under torsdagen att USA bör införa sanktioner mot Turkiet och ta sig en funderare över det ändamålsenliga med Turkiets fortsatta NATO-medlemskap, skriver tidningen Politico med hänvisning till senatorns brev.

BenCardinBen Cardin varnar för att Turkiets beslut att köpa ryska luftvärnssystem av typen S-400 kan slå mot Ankara, eftersom det bryter mot Washingtons sanktionsregim gentemot Moskva.

Han påpekade vidare i sitt brev som var adresserat till finansministern Steven Mnuchin och statssekreteraren (utrikesministern) Rex Tillerson, att lagen som antogs för en månad sedan föreskriver införande av sanktioner ”mot alla som genomför stora affärer inom försvars- och underrättelsesektorerna med Ryssland”.

Cardin underströk att ”dessa obligatoriska sanktioner syftar till att få Ryssland att avhålla sig från angrepp mot USA och dess allierade i framtiden”.

Politico skriver att Cardin har bett Trumps administration att göra en bedömning kring hur Turkiets köp av ryska S-400 påverkar dess fortsatta NATO-medlemskap samt USA:s medverkan till att erbjuda Turkiet säkerhetsgarantier i form av vapenförsäljning.

Moskva och Ankara har nått en överenskommelse om leveranser av ryska S-400-system till Turkiet och har skrivit under ett kontrakt, meddelade i tisdags ryska Federala tjänsten för militärtekniskt samarbete. Tidigare har Turkiets president Tayyip Erdogan sagt att Ankara har redan betalat in den första delavgiften för ryska S-400.

Källa: http://rusnext.ru/news/1505470715

Oleg Mezjuev

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s