Zapad-2017: Rysk-vitryska militärövningar får NATO att gå i taket

15 september 2017. ”Zapad-2017” är igång. 12 700 värnpliktiga deltar i de rysk-vitryska militärövningarna, men enligt NATO är antalet trupper involverade i övningen nästan 20 gånger högre.

Zapad-2017De europeiska politikerna och generalerna är hysteriska och har under de senaste månaderna skrikit sig hesa angående de rysk-vitryska övningarna, som går under namnet ”Zapad-2017” (”Väst-2017”). Man menar att övningen används som en förevändning för att bilda en slagstyrka som sedan ska kunna rycka in i Europa och ända fram till Engelska kanalen, alternativt avancera i riktning mot Kiev eller Riga.

Man har nämnt fantasisiffror på allt mellan 100 000 och 240 000 soldater. Rykten har gjort gällande att 4 000 järnvägsvagnar har använts för att transportera över stridsmateriel och fordon till den vitryska fronten.

Men låt oss titta på de verkliga siffrorna. I ”Zapad-2017” deltar totalt 12 700 värnpliktiga, 7 200 från Vitryssland och 5 500 från Ryssland (av vilka endast 3 000 kommer att öva i Vitryssland). I övningarna deltar 70 flygplan och helikoptrar, 250 stridsvagnar, 200 artilleripjäser och 10 fartyg från Östersjöflottan.

T.o.m. en lågstadieelev skulle kunna säga att denna styrka är för liten för att på allvar kunna utmana NATO, ett NATO som i Europa förfogar över en militärstyrka som övertiger den rysk-vitryska med 10 gånger.

Det handlar inte om någon gammaldags övning av typen ”Zapad-81” i vilken 100 000 soldater, 6 000 stridsvagnar och 400 flygplan deltog.

Ändå påstås det att generalerna i Moskva och Minsk vilseleder allmänheten genom att påstå att övningarna är inriktade på försvar.

Fakta talar om motsatsen: de här övningarna är planlagda och hålls vartannat år i Ryssland och Vitryssland.

Övningsuppdraget för den här gången handlar om att den rysk-vitryska styrkan skall neutralisera och förinta ”stora väpnade extremiststyrkor” (det är lätt att gissa sig till vilka det skulle kunna vara). Extremisternas mål skulle bestå i att försöka öka på spänningarna i den rysk-vitryska unionsstaten.

Extremisterna erhåller, enligt övningsbeskrivningen, stöd från luften och havet. Här bör man sluta le och ta saken på fullt allvar.

Ryska och vitryska underrättelsetjänsten känner sedan länge till och har uppgifter om att NATO har planer som går ut på att ”ta kontroll” över Kaliningradområdet och delar av Vitryssland genom att använda sig av ”yttre militär makt”, men även med hjälp av ”oppositionellt sinnade element” inne i Ryssland.

Under tiden råder det hysteriska stämningar i Kiev och Baltikum. Där menar man att ryssarna planerar att lämna kvar alla sina vapen hos vitryssarna för att ha styrkor i beredskap som skall kunna användas i ett anfall mot Europa. Moskva och Minsk har tröttnat på att försöka övertyga alla om att trupperna kommer att återvända till sina förläggningar efter avslutade övningar. Hundratals inbjudna utländska observatörer kommer att kunna bevittna detta med sina egna ögon.

Källa: http://rusvesna.su/news/1505424355

Oleg Mezjuev

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s